Gevonden worden op Google kan 2 verschillende plaatsen of methodes.  Google toont bij een zoekopdracht een lijst met organische resultaten, maar biedt daarnast tal van SEA-oplossingen aan. SEA staat voor Search Engine Advertising.  Door jouw website te optimaliseren kan je hoger ranken in de organische resultaten van de zoekmachine, maar in dit artikel gaan we dieper in op SEA. Onder dit deel verstaan we dan betalende advertenties. We gaan dus adverteren op Google!

Van start gaan met adverteren op Google

Om betalende advertenties op Google te kunnen plaatsen heb je een account nodig waarmee je ook toegang hebt tot Google Ads (voorheen Adwords). We gaan er van uit dat jouw account actief is en ook voldoende saldo bevat.  Er zijn drie types van advertenties mogelijk en afhankelijk van wat jouw bedoeling is kan je het advertentiebudget richten op 1 of meerdere van deze types.

Adverteren op Google met zoekcampagnes

De eerste groep bestaat uit zoekcampagnes. Dit zijn handmatig gemaakte campagnes die kunnen getoond worden op een resultatenpagina van Google. Bij de aanmaak van zo’n advertentie voeg je gerelateerde trefwoorden toe en indien jouw trefwoord in verband kan gebracht worden met de zoekopdracht van een bezoeker op Google, kan jouw advertentie weergegeven worden. Of dit werkelijk zo zal zijn, hangt af van verschillende factoren zoals: het door jouw ingestelde bod, de kwaliteit van jouw campagnes, de concurrentie op dat trefwoord, …  De juiste instellingen vinden is een hele klus en vereist enige ervaring. De sleutel tot succes bestaat voornamelijk uit testen met meerdere en gelijkende campagnes om na een testperiode de best presterende aan te houden.  Google helpt je gelukkig een heel stuk op weg en kan voor jouw budget een automatische biedingsstrategie uitdenken waarbij je een maximaal rendement krijgt. Zo zal Google zelf beslissen om meer uit te geven per klik indien de bezoeker meer kans maakt op een conversie op jouw website. Dit doet Google op basis van een algemeen bezoekersprofiel van vergelijkende bezoekers en klanten. Voor bezoekers die mogelijks minder zullen converteren worden de budgetten ook kleiner. Het resultaat is een conversieverhogende strategie.

Displaycampagnes voor merk- of naambekendheid

Indien je op zoek bent om jouw product of merk bekend te maken, dan moet je bij het adverteren op Google zeker een displaycampagne gebruiken.  In het displaynetwerk van Google zitten miljoenen sites die een deel van hun pagina reserveren waarin Google advertenties mag zetten. De website in kwestie ontvangt hiervoor een vergoeding van Google. Bij het adverteren op dat displaynetwerk krijg je de kans om jouw campagne heel snel in de kijker te zetten op sites die gerelateerd zijn met jouw doelpubliek, land van voorkeur, type, demografie,…

Shopping campagnes

Een laatste groep zijn de shopping campagnes. De advertenties die daaronder zitten, worden gemaakt op basis van een lijst met producten van jouw site. Daarmee vult Google de zoekresultatenpagina aan. Dit lijkt sterk op het principe van de zoekcampagnes, maar een groot verschil daarbij is dat deze resultaten ook prijs en levertijd tonen. Omdat deze advertenties ook een figuur of foto van het product tonen, herkent de bezoekers sneller het product en is er meer kans op een verkoop.  Bovendien kent Google ook een algoritme voor remarketing, waardoor een bezoeker die eerder bij jouw een product bekeek, vaker dit product zal te zien krijgen. Ook hier met het idee om de potentiële klant aan te zetten tot kopen.  Nieuw bij Google is de “smart shopping”. Vanaf nu wordt ook het displaynetwerk gebruikt om meer verspreiding van jouw producten te krijgen. Het resultaat is tot 20% meer verkoop dan in de originele shopping campagnes.

 

Bron: ROIpartners.nl