Het belang van webdesign

Het belang van webdesign

Het is iets wat iedereen in de moderne tijd wel weet: om te slagen in de zakenwereld moet je eigenlijk een online aanwezigheid hebben. Helaas betekent dat ook dat er heel wat mensen het internet op stormen zonder een plan buiten aanwezig zijn. Dat heeft een effect dat zelfs nefast kan zijn. Een website die slecht gemaakt is en niet op orde is geeft een slordige en onprofessionele indruk waar geen klant zich mee zal willen inlaten. Wat ons de vraag doet stellen: wat is het belang van webdesign?

Het belang van uiterlijk

Bij mensen is het uiterlijk iets dat vaak op de eerste plaats op. We baseren er onze eerste indruk op en bedelen meteen kwaliteiten op die basis. Het is niet anders bij een website: het is cruciaal om als ondernemer niet te onderschatten hoe zeer we oordelen op uiterlijk. Een succesvolle website is per definitie een website die een eerste indruk van een bezoeker kan overleven. Je moet de aandacht vastnemen in die eerste seconden en overtuigen dat jouw website het waard is om nog even te blijven rondhangen. Een goed webdesign speelt hier dan ook al een cruciale rol in.

Wat is een goed design?

Ok, we beseffen dat een goed design belangrijk is om de eerste indruk te overleven. Maar wat is een goed design nu eigenlijk? Op zich is dat compleet afhankelijk van de sector waarin je exact actief bent. Desondanks zijn er toch een aantal algemene tendensen die te ontdekken vallen. Een goed design is een website met een verzorgd uiterlijk, zonder vervelende spelfouten of pop-ups waar er een balans is tussen tekst en beeldmateriaal. Als één van de twee zaken te veel de bovenhand neemt op de startpagina ben je de aandacht al kwijt en daar gaat jouw klant.

Te veel is te veel?

Een goede webdesigner uit Nijmegen is creatief en in staat om knopen door te hakken en beslissingen te nemen. Een goede webdesigner weet echter ook dat een ontwerp er niet enkel mooi moet uitzien maar ook functioneel hoort te zijn. Hij of zij kan de afweging maken tussen een website als kunstwerk en een website zoals die hoort te zijn. Elke designkeuze heeft een reden en goed webdesign houdt daar allemaal rekening mee. Het is iets waar leken dan weer nooit rekening mee houden. Iets wat ervoor zorgt dat deze websites er vaak als een kleurenboek uitzien en dat kan toch de bedoeling niet zijn? Een website is een gebruiksvoorwerp. Behandel ze dan ook zo.

Samenvattend
Een goede website maak je door de designkeuzes die gemaakt zijn te onderbouwen. Als je niet kan verklaren wat een bepaald item op jouw website doet is het veilig om te zeggen dat je het beter weg kunt laten. De gemiddelde bezoeker klikt na drie seconden weg. Dat betekent dan ook dat een goed webdesign wel een degelijke eerste indruk kan maken. Zorg ervoor dat jouw website goed verzorgd is en niet te betrappen op fouten. Secuur werk is onderschat!