Printkosten zijn een grote kostenpost in de ICT wereld. Toch wordt er tot op de dag van vandaag nog te veel betaald voor printen. In veel bedrijven kunnen de printkosten tot wel 80% worden teruggedrongen.

Hoe op je printkosten besparen?

Er is een aantal manieren om direct op je printkosten te besparen. Veelal zijn deze manieren gemakkelijk toepasbaar binnen een organisatie.

Koop niet de goedkoopste printer

Allereerst is het belangrijk om niet de goedkoopste printer te bestellen. Dit is vaak wel verleidelijk, maar meestal zijn de terugkomende kosten van deze printers erg hoog. Dit heeft te maken met twee redenen, namelijk:

De instellingen zijn niet aanpasbaar;
Er kunnen geen kloon cartridges in de printer.

Kloon cartridges

Printers zijn tegenwoordig erg goedkoop, waardoor de fabrikant van de printers veelal verlies maakt. Om dit gat in de begroting op te vullen, betaal je je als consument scheel voor de cartridges die erin gaan. Dit geld alleen niet voor klooncartridges. Deze zijn namelijk niet door de printerfabrikanten ontwikkeld. Deze kun je bijvoorbeeld hier bestellen.

Instellingen van de printer

Daarnaast zijn er nog heel veel instellingen die je kunt aanpassen op de printer om zo tot een kostenbesparing te komen.

Dubbelzijdig printen:

Dubbelzijdig printen kan je als ondernemer een flinke besparing opleveren als het gaat om papierkosten.

Zwart-wit printen:

Print altijd in zwart-wit kleuren. Kleuren inkt is namelijk veel duurder dan zwart-wit inkt.

Kwaliteit van het printje

Sommige printers laten het zelfs toe om de kwaliteit van een printje aan te passen. Mocht een printje dus niet belangrijk zijn dan kun je de kwaliteit omlaag zetten. Dit scheelt je dan direct weer in inktkosten.

Overige tips:

Wist je dat je naast de instellingen van je printer ook de instellingen van je tekstverwerker aan kunt passen? Je kunt bijvoorbeeld een ander lettertype kiezen. Er bestaan namelijk een aantal lettertypes die zuiniger zijn dan overige lettertypes. Hierbij kun je denken aan: Ecofont en Garamond.

Tot slot dien je te kijken naar het printgedrag binnen de organisatie. Er wordt vaak te pas en te onpas geprint. Stel hiervoor regels op en je zult zien dat dit een flinke besparing oplevert.