De snelheid van mobiel internet

Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van mobiel internet. Even snel Facebook checken, een youtube filmpje afspelen, of je laatste favoriete nummers beluisteren op Spotify, het is altijd en overal mogelijk. Helaas is het niet altijd even snel en stabiel, waardoor het soms tot frustraties kan leiden als zelfs die ene leuke instagram foto niet tevoorschijn wil komen. Wat bepaalt nu eigenlijk de snelheid die je ontvangt op je mobiel ?

Aanbieder

Er zijn vele aanbieders op de markt van telefonie, en allemaal maken ze gebruik van hun eigen pakketten voor bellen en internetten. Soms betaal je voor dezelfde aantallen MB’s en minuten minder bij aanbieder A ten opzichte van aanbieder B, waardoor de keuze snel gemaakt lijkt. Helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Aanbieder A kan dan wel minder rekenen voor je kostbare MB’s, de snelheid waarmee je ze kunt binnenhalen zou wel eens flink te wensen over kunnen laten.

Netwerk

De meeste mensen zijn wel bekend met begrippen als 3G en 4G. De nieuwere modellen ondersteunen al een tijd het 4G netwerk, wat een prima snelheid met zich meebrengt. Oudere telefoons zijn soms nog niet in staat om 4G te ondersteunen, waardoor het tragere 3G netwerk wordt gebruikt. Daarnaast bieden niet alle mobiele aanbieders 4G aan, en dus ben je aangewezen op langzamere netwerken.

Locatie

In de randstad en de grote steden, zullen er meer zendmasten aanwezig zijn om mobiel gebruik te ondersteunen. Hier zul je dus merken dat je lekker snel door je favoriete Youtube kanalen heen kunt surfen. Op plaatsen waar de bevolkingsdichtheid niet zo groot is, plaatsen ze vaker ook minder zendmasten. Hoe verder je van die masten vandaan bent, hoe moeizamer een verbinding tot stand zal komen. Dit zorgt er dus ook voor, dat je internetsnelheid zal verminderen.

Drukte

Als er veel mensen bij elkaar in de buurt gebruik maken van hetzelfde mobiele netwerk, zal dit ten koste gaan van de snelheid bij alle gebruikers. De totale mogelijke snelheid zal worden verdeeld onder alle gebruikers. Is deze groep te groot voor het gehele aanbod, dan zal bij elke gebruiker een afname plaatsvinden van de maximaal haalbare snelheid.

Hoe frustrerend het ook kan zijn soms, de snelheid van je mobiele internet kan je niet altijd zelf in de hand houden. Of het een goed idee is om maar meteen te verhuizen naar een grote stad en het duurste abonnement te kiezen, dat laten we aan jullie zelf over 😉
Kijk bijvoorbeeld eens op Mobielabonnement.nl voor de opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *