IaaS, PaaS en SaaS, wat is het?

Om met IaaS, PaaS en SaaS te maken te krijgen moet er de keuze gemaakt worden om van on-premise af te stappen en over te gaan naar de cloud. Pas als je kiest voor werken in de cloud krijg je te maken met die 3 mogelijkheden. Maar wat houden ze nu ook alweer in? het werkt alsvolgt:

IaaS

IaaS is de afkorting voor Infrastructure as a Service. Dit is de clouddienst die nog het dichtste staat op wat on-premise biedt. Bij Iaas worden alle netwerkelementen en infrastructuur verplaatst naar de cloud. De gebruiker blijft in dit geval gewoon de beheerder van zijn operating systeem, database, applicaties en zijn eigen data. Dit levert als groot voordeel op dat je zelf geen onderhoud meer hoeft te doen aan die onderdelen, dat is omdat alles in de cloud staat en dit onderhoud zit in je abonnement inbegrepen. Wat je bij Iaas zelf moet blijven beheren zijn de volgende punten:

  1. Applicaties
  2. Data
  3. Runtime
  4. Middleware
  5. O/S

Verder neemt de cloud de servers, opslag, netwerk en virtualisatie over. Dit zijn de onderdelen waar geen onderhoud meer voor gedaan hoeft te worden.

PaaS

PaaS staat voor Platform as a Service, hierbij wordt naast de hardware ook de het operating systeem en database opgenomen door de cloud die je gebruikt. Ook deze mogelijkheid werkt kostenefficiënt omdat je op die punten geen kosten van onderhoud meer zal hebben. De cloud neemt bij deze dienst bijna alles voor je over het enige dat je zelf bij moet houden zijn de applicaties en de data die u gebruikt in de cloud, verder neemt de cloud alles van u over als u gebruikt maakt van Paas. De kosten die u daar normaal voor zal maken zullen een stuk lager worden omdat die opgenomen zijn in het abonnement dat u afneemt.

SaaS

SaaS is ook wel bekend als Software as as service. Wat dit inhoudt is vrij eenvoudig, het is namelijk dat alle applicaties worden beheerd door de leverancier. Op die manier wordt alles door de leverancier geregeld en jij kan rustig gebruik maken van zijn applicaties. Het grote voordeel hiervan is is dat je totaal geen kosten meer aan onderhoud hebt en dat daar flink bespaard op wordt. Om deze reden is Saas op het moment de grootste van de 3 en groeit de afname hiervan nog steeds.

Leveranciers

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt of je bij on-premise of toch overschakelt naar IaaS, PaaS of SaaS krijg je te maken met de verschillende leveranciers die ieder zijn eigen cloud aanbiedt voor gebruik. Denk hierbij aan:

  • Hosters, leveren meestal IaaS of PaaS denk hierbij aan datacenter aanbieders
  • Brokers, zijn intermediairs die helpen met het contact tussen afnemer en leverancier
  • Providers, dit zijn meestal de SaaS aanbieder zoals Google of Microsoft.