Het bereik van je social media kanalen vergroten

Het bereik van je social media kanalen vergroten

Er zijn verschillende manieren om het bereik van je social media kanalen te vergroten. Dit staat overigens los van hoeveel volgers je hebt, al helpt het wel om er genoeg te hebben. Je bereik vergroten, betekent dat je volgers je ook daadwerkelijk lezen en liefst ook delen.

Facebook

Op Facebook kun je je bereik heel effectief vergroten met gebruik van humor. Als je met onverwachte opmerkingen komt die je volgers laten lachen, zullen ze je post ten eerste gemakkelijker lezen en onthouden, en ten tweede gemakkelijker delen met anderen. Een tweede manier is om gebruik te maken van hashtags. Als je populaire en relevante hashtags gebruikt, krijg je automatisch een groter bereik. Een derde manier is om te reageren op posts waar al veel op gereageerd is, uiteraard met een opvallende reactie. En een vierde manier is om je lezers te vragen om tot actie over te gaan. Oproepen zoals “deel dit bericht” of “like dit bericht” zie je regelmatig verschijnen op Facebook, maar het is wel belangrijk om er op de juiste manier gebruik van te maken. Het kan namelijk ook simpelweg zeurderig overkomen. Een andere manier is om je volgers te vragen naar hun mening (“wat vind jij?”) of welke voorkeur zij hebben (“Mercedes of BMW?”)

Twitter

Als je je Twitter bereik wil vergroten, is de eerste belangrijke regel dat je voldoende volgers hebt, en de tweede dat je op het juiste moment tweet. Je informatie is bij voorkeur actueel en relevant, en je schrijft je tweet op een moment dat het heel waarschijnlijk is dat je volgers het kunnen en zullen lezen. In het algemeen zijn er piektijden rond het moment dat mensen ’s ochtends opstaan, tussen de middag lunchen, en na het avondeten. Ook voor Twitter is goed gebruik van hashtags belangrijk. De hashtags zorgen ervoor dat de tweets in feeds terecht komen en vallen daarnaast sowieso beter op. Teveel hashtags binnen één tweet worden overigens als onnatuurlijk en irritant ervaren. Een ander trucje is om aanhalingstekens te gebruiken in je tweet. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van aanhalingstekens en quotes leidt tot 30% meer retweets. Tot slot helpt het ook om vriendelijk om hulp te vragen (“please retweet”).