Hoe boekhoud je efficiënter als ondernemer

Boekhouden is voor elke ondernemer een vervelend maar noodzakelijk proces. Maar vooral voor al die kleine bedrijven met beperkte middelen wordt het stroomlijnen van dit proces van een nog groter belang. Er zijn gelukkig veel manieren om op een efficiënte, snelle en effectieve te boekhouden. Jazeker, dit is echt mogelijk en hieronder kun je lezen hoe.

Automatiseer zoveel mogelijk

Het invoeren van boekhoudkundige gegevens in spreadsheets en het handmatig afstemmen van jouw kasboek is super ouderwets. Gebruik hiervoor liever op cloudgebaseerde boekhoudsoftware en doe al jouw zaken via online bankieren.

In heel veel gevallen kan je jouw online boekhoudsoftware met jouw zakelijke bankrekening synchroniseren en zo ook jouw facturen tracken. Zo kan je altijd en overal over nauwkeurige, actuele gegevens beschikken. Bovendien wordt er via de cloud van al jouw kritieke financiële gegevens ook veilig off-site een back-up gemaakt.

Universal Business Language (UBL)

In het verleden moesten ondernemers vaak speciale boekpakketten aanschaffen, dit regelmatig upgraden en een boekhouder kiezen die deze specifieke software ondersteund. Dankzij de Universal Business Language (UBL) hoeft dit niet meer, aangezien de hedendaagse softwareleveranciers de financiële gegevens met hun daarbij behorende digitale documenten nu uniform aan elkaar kunnen koppelen.

De boekhoudtaal kan tegenwoordig als een universele taal beschouwd worden, waarbij de cijfers op de balans van een bedrijf ook over de diverse landsgrenzen overal hetzelfde betekenen. Hierdoor kan vrijwel ieder op cloud gebaseerd boekhoudprogramma aan een willekeurige boekhouder gekoppeld worden.

Maar wees uiteraard wel kieskeurig bij het inhuren van een boekhouder. Het is voor jou van groot belang om te weten dat deze echt ervaren is. Als jij er namelijk niet in slaagt om een behulpzame en ervaren boekhoudkundige expert in te schakelen, dan kan dit problemen voor jouw bedrijf opleveren.

Kies jouw betalingsmethoden

Zodra jouw bedrijf van de grond is gekomen, is het de hoogste tijd om voor al jouw harde werk betaald te worden. Als jij hierbij flexibele betalingsopties aanbiedt, dan zul je al snel merken dat jouw klanten jou dan ook sneller betalen.

Je zou in dit geval aan mobiele betalingen kunnen denken. Afhankelijk van wat voor soort bedrijvigheid je uitvoert, zou je een mobiele kaartlezer op een smartphone aan kunnen sluiten. Deze is aan een bijbehorende app gekoppeld om zo overal met een internetverbinding betalingen te kunnen accepteren.

Online betalingen zijn eveneens een handige betalingsoptie die veel van jouw klanten zullen kennen en waarderen. Deze online betalingen zullen veelal rechtstreeks via jouw cloudgebaseerde boekhoudsoftware geaccepteerd worden.

Met je smartphone boekhouden

Er komen steeds meer mobiele apps op de markt. Dus bestaat er ook voor ondernemers een steeds groter aanbod van apps en mogelijkheden. Als jij je boekhouding in de cloud beheert, dan kun je als ondernemer veelal ook heel efficiënt al je uren via een urenregistratie app bijhouden.

Als het om boekhouden gaat, dan wil de belastingdienst altijd alle bonnen en facturen die hieraan gekoppeld zijn als bewijs zien. Om die reden is het verstandig om altijd een back-up van jouw gehele administratie te maken.

Indien je op dit moment nog steeds alle papieren bewijsstukken bewaart, overweeg dan om deze via een mobiele app in te scannen en deze in jouw cloudgebaseerde boekhoudpakket of een oplossing zoals Dropbox op te te slaan. Plus als jij ze vanaf nu enkel digitaal bewaart, maak er dan zeker ergens anders digitaal een back-up van.

Houd meer tijd over

En weet je wat het fijne van dit alles is? Met al deze moderne boekhoud apps en online mogelijkheden is het niet langer nodig om al jouw transacties handmatig bij te houden, informatie van bonnen over te typen of inkomsten en uitgaven in te voeren.

Al jouw nieuwe digitaal georganiseerde financiële informatie zal jou als ondernemer tevens helpen betere zakelijke beslissingen te nemen, terwijl je ook nog eens meer tijd overhoudt om je bedrijf te runnen! Dat klinkt heel fijn, vind je ook niet?