Is Ethereum beter dan Bitcoin?

Wanneer je al enkele jaren de cryptomunten volgt dan heb je de discussie vast wel eens voorbij zien komen over Ethereum en Bitcoin. Beide cryptomunten hebben een hele andere doelgroep. Toch wordt er regelmatig beweert dat Ethereum beter zou zijn dan Bitcoin. Deze discussies eindigen bijna altijd in een schreeuwwedstrijd met weinig argumenten. Een paar weken geleden begon Raoul Pal, de oprichter van Global Macro Investor, opnieuw deze discussie. Hij is ervan overtuigd dat Ethereum sinds het begin veel beter heeft gepresteerd dan Bitcoin. Maar is Ethereum nou echt beter dan Bitcoin? In deze blog gaan wij dat voor jou uitzoeken.

Begin van Ethereum

Wanneer we kijken naar het begin van Ethereum in 2015, dan zien we dat de cryptomunt 250% beter heeft gepresteerd. Alleen in de eerste vijf maanden lag de Ethereum koers onder de prijs van de Bitcoin. In deze periode was één Ethereum ongeveer 0,006 Bitcoin waard. Nu zo’n 6 jaar later is dit gestegen naar 0,036 Bitcoin.

Hoogtepunten van beide cryptomunten

Iedereen kan zich het moment wel herinneren dat de Bitcoin constant in het nieuws was vanwege een nieuw record. Het laatste record van deze cryptomunt was op 13 maart 2021. Op dat moment doorbrak de Bitcoin de magische grens van €50.000. Tot op heden is het Ethereum nog niet gelukt om constant zijn eigen record te verslaan. Het record van deze cryptomunt blijft steken rond de €2.000. Wanneer we naar deze hoogtepunten kijken dan kunnen we vaststellen dat Ethereum geen hoge stijger is.

Marktkapitalisatie belangrijker

Volgens de hoofdontwikkelaar, Tim Beiko, van Ethereum moet er helemaal niet gekeken worden naar de waarde van de cryptomunt ten opzichte van de Bitcoin koers. Hij veronderstelt dat het veel beter is om te kijken naar marktkapitalisatie. Dit houdt in dat het aanbod van beide cryptomunten van belang is. Het is inmiddels bekend dat het aanbod van Ethereum vijf keer zo groot is dan de Bitcoin. De voornaamste reden hiervoor is dat de Bitcoin niet oneindig blijft produceren. Dit is wel het geval met Ethereum. Over een paar jaren is er geen Bitcoin meer te krijgen, terwijl Ethereum dan nog in overvloed is.

Is Ethereum echt beter?

Ethereum is sinds vorig jaar in waarde verdubbeld ten opzichte van de Bitcoin. Beide cryptomunten hebben zelfs meerdere recordniveaus in 2021 laten sneuvelen. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk de coronapandemie. Beleggers vinden het momenteel niet meer aantrekkelijk om in bedrijven te investeren, waardoor zij zijn uitgeweken naar de cryptomunten. Toch is het lastig om op dit moment te concluderen of Ethereum echt beter is dan de Bitcoin. Dit komt mede doordat Ethereum minder lang bestaat en het daardoor lastig is om te gaan vergelijken. Alleen in de toekomst gaan we zien welke cryptomunt nou echt beter is. Voor nu adviseren wij om vooral de cryptomunt te kopen waar jij een goed gevoel over hebt.