Welke adapter heb ik nodig?

Is jouw huidige adapter stuk gegaan? Of werkt deze niet helemaal meer naar behoren? Dan is het verstandig om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voordat je een adapter koopt. Zo is niet alleen de ingangsspanning, maar ook de uitgangsspanning een belangrijk onderdeel dat niet vergeten mag worden. Daarnaast zul je moeten letten op de stroomsterkte en de connector. 

In- en uitgangsspanning

Elk elektrisch apparaat heeft een bepaalde spanning. Deze hebben ze nodig om goed te functioneren. De fabrikant van een bepaalde adapter heeft het apparaat zo ontworpen dat deze alleen met een specifieke spanning werkt. Zorg er daarom voor dat de nieuwe adapter de exact zelfde uitgangsspanning heeft als de originele of vorige lader. 

Als je de adapter in Nederland of België gebruikt, is de ingangsspanning bijna altijd 230 Volt uit het stopcontact. Zorg er voor dat je een adapter uit het land waar je woont koopt, anders kan het voorkomen dat de adapter niet wil laden. 

De juiste stroomsterkte

Naast de in- en uitgangsspanning is de stroomsterkte een belangrijk onderdeel waar je op moet letten bij adapters bestellen. De maximale stroomsterkte van de nieuwe adapter mag namelijk niet lager zijn dan wat het apparaat aan stroom vraagt. Op deze manier zal de laptop de lader niet herkennen of wordt de adapter gloeiend heet wat natuurlijk erg gevaarlijk is. Je kunt wel voor een hogere stroomsterkte dan je vorige adapter kiezen, dit zorgt namelijk niet voor overbelasting. 

De connector

Als je goed op de juiste stroomsterkte hebt gelet, zul je alleen nog moeten kijken naar de juiste connector. Er zijn namelijk verschillende soorten connectors en niet elke variant werkt op jouw laptop. Je kunt ervoor kiezen om een adapter van hetzelfde merk als de laptop aan te schaffen. Je weet dan bijna zeker dat deze zal werken. Daarnaast is het ook mogelijk om voor een universele adapter met meerdere connectoren te kiezen. Deze werkt namelijk op meerdere apparaten.