3 tips voor het maken van een professionele presentatie

Als u een bedrijfspresentatie of een presentatie op school moet geven, is het van belang dat u dit op een professionele manier doet. Aangezien een goede voorbereiding het halve werk is, geven wij u drie tips om een professionele presentatie te maken waar uw publiek graag naar luistert.

Tip #1: Gebruik presentatietools

Er zijn verschillende tools waarmee ueen visueel aantrekkelijke presentatie kunt gebruiken. Microsoft PowerPoint is een van de bekendste en simpelste tools om een presentatie mee te maken. Een presentatie in Microsoft PowerPoint maken heeft veel voordelen. Wij noemen er een paar voor u op.

·         Veel mensen gebruiken een basis template maar u kunt kiezen uit veel verschillende categorieën zodat deze past bij de soort presentatie die u wil geven. De categorieën met de meeste templates zijn: Zakelijk, Opleiding, Diagrammen en Marketing. Op die manier kun je onderscheid maken in de soort presentatie. Per categorie kunt u vervolgens kiezen uit 30 soorten templates zodat u er uw eigen draai aan kan geven.

·         Met PowerPoint online kunt u gemakkelijkuw presentatie delen zodat mensen die er niet bij zijn of waren, de presentatie kunnen bekijken. Daarnaast is PowerPoint online een handige tool als u met meerdere mensen een presentatie geeft. U kunt dan uw deel van de presentatie invoeren en uw groepsgenoten doen dat ieder met hun eigen deel.Zo hoeft niet één iemand de presentatie te verzorgen. Dat zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen bulletpoints erin heeft staan in dezelfde opmaak. Dit creëert voor iedereen overzicht.

Iets wat niet geheel onbelangrijk is om te noemen: gebruik niet te veel animaties. Microsoft PowerPoint biedt de mogelijkheid om tekst en afbeeldingen op verschillende manieren in te laten springen. Dit zorgt vaak juist voor een onprofessionele uitstraling. Daarnaast kan het erg afleiden als er te veel beweging in een presentatie zit.

Tip #2: Maak bulletpoints

Schrijf bulletpoints voor uzelf op in plaats van de hele presentatie. Als u de gehele presentatie uitschrijft en uit uw hoofd leert is er een grote kans dat de presentatie niet aantrekkelijk is om naar te luisteren. Eveneens gebeurt het daardoor vaker dat iemand gelijk zijn hele verhaal kwijt is bij een klein foutje, omdat u één vaste opzet heeft geleerd. Als het goed is weet u wat u wil vertellen aangezien u zich heeft verdiept in de stof. Gebruik een PowerPointpresentatie als ondersteuning van uw verhaal. Zet daar bijvoorbeeld cijfers, grafieken en namen in. Dat zijn namelijk dingen die moeilijk te onthouden zijn en wel precies genoemd moeten worden.

Maak eveneens een chronologische volgorde van wat u wil vertellen. Maak per deel een titel waardoor u gelijk begrijpt waar het over gaat als de slide voorbijkomt. Dit is fijn voor u omdat u dan weet wanneer u wat gaat vertellen en voor degene die luisteren want die kunnen in eén oogopslag zien waarover u gaat vertellen.

Tip #3: Gebruik visuals

Door gebruik te maken van afbeeldingen, modellen en grafieken blijft bij het publiek de aandacht er beter bij en is het voor u makkelijker om te vertellen. Als u bijvoorbeeld een lastig onderwerp uit wil leggen zoals hoe cryptocurrentie werkt, kunt u hier het beste een visual bij gebruiken. Dat onderwerp bestaan namelijk uit veel verschillende elementen die met elkaar in verbinding staan. Het is lastig om dit te begrijpen als iemand slechts vertelt hoe het zit. Met een afbeelding erbij van hoe het werkt met alle benamingen erbij is het voor het publiek overzichtelijker. Eveneens helpt zo’n visual als mensen achteraf een opfrisser nodig hebben. Dan hoeven ze alleen de visual in de presentatie op te zoeken om die te gebruiken als geheugensteun. Op die manier hoeven ze niet nog een keer de hele presentatie te bekijken.

Met deze tips geloven wij dat u op een overzichtelijke manier een professionele presentatie kunt maken. Op deze manier onthoudt het publiek wat u heeft verteld en wordt de informatie dus goed opgenomen.